Operational lease en financial lease: de verschillen

Een lease is een vorm van kredietverstrekking. Bij een lease koopt de kredietverstrekker een voorwerp, en stelt dit voorwerp tegen een vergoeding ter beschikking voor een afgesproken termijn. Leasen wordt gedaan voor veel soorten voorwerpen, maar is met name populair voor auto’s. De kredietverstrekker blijft bij een lease altijd juridisch eigenaar van de auto. De procedure lijkt op een vorm van huren, en dat is het ook. Het verschil met huren is echter dat er geen koopoptie bestaat wanneer je een voorwerp huurt. Bij het leasen van een voorwerp kun je besluiten om het voorwerp te kopen aan het eind van de laatste betalingstermijn. In die zin lijkt leasen erg veel op huurkoop: een aankoop op afbetaling. Wettelijk gezien valt leasen ook onder deze categorie. Er zijn echter verschillende vormen van leasen, die elk op een andere manier in elkaar zitten en verschillende juridische eigenschappen hebben.

 

Operational lease

Een operational lease is de meest traditionele vorm van leasen. Een operational lease lijkt op huren, met als verschil dat bij een operational lease een aankoopoptie beschikbaar is. Bij een operational lease behoudt de kredietverstrekker economisch en juridisch eigendom van de auto. De kredietverstrekker staat bij een operational lease in voor het onderhoud van de auto. Hieronder vallen onder andere brandstof, verzekering en wegenbelasting. De waardevermindering die de auto ondergaat is voor de rekening van de kredietverstrekker. Als een auto bijvoorbeeld wordt geleased voor vier jaar, kan het zijn dat de auto een waardevermindering van 2000 euro per jaar ondergaat. Dit rekent de kredietverstrekker door in het maandelijkse leasebedrag van bijvoorbeeld 235 euro per maand. Een voorbeeld is hieronder gegeven voor een Operational Lease op een Nissan Micra.

Het economisch voordeel van de klant is dat deze geen economisch risico loopt. Deze betaalt een vast maandbedrag en hoeft niet na te denken over onverwachte uitgaven voor de auto. Het nadeel van een operational lease is dat het maandbedrag niet geïnvesteerd wordt in de auto, zoals bijvoorbeeld bij een financial lease. Het maandbedrag is alleen gebaseerd op de maandelijkse kosten die de auto maakt en de restwaarde van de auto na de leasetermijn. De auto is immers in waarde verminderd met het gebruik. Daarnaast staat de auto bij een Operational Lease niet op de balans. Juridisch gezien staat een operational lease gelijk aan huren. Je hebt daarom bij een operational lease geen recht op investeringsaftrek. Je hebt echter wel recht op belastingaftrek, omdat de maandelijkse leasetermijn en andere kosten die je voor de auto maakt kosten zijn voor je bedrijf.

Financial Lease

Een Financial Lease is een vorm van lenen waarbij de kredietnemer direct economisch eigenaar wordt van het voertuig. Je betaalt dan iedere maand een bepaald bedrag af. De hoogte daarvan bepaal je zelf, en is onder meer afhankelijk van of er een aanbetaling is verricht. Aan het eind van de laatste afbetaling is de auto ook juridisch van jou. Omdat je direct economisch eigenaar bent, heb je de verantwoordelijkheid over de maandelijkse kosten van de auto zoals belasting, brandstof en onderhoud. Bij een financial lease geniet de lessee van een aantal voordelen die zich bevinden op het gebied van afschrijving, investeringsaftrek, renteaftrek en btw-teruggaaf. Hieronder is een voorbeeld gegeven van de maandelijkse kosten die je maakt wanneer je een financial lease afsluit voor een Nissan Micra met een looptermijn van 4 jaar.

De waardevermindering van de auto is ook meegenomen in de maandelijkse kosten, omdat je de leasetermijn afsluit voor de aanschafprijs, terwijl de auto aan het eind van de leasetermijn een restwaarde heeft die lager is dan de aanschafprijs. Deze afschrijving is echter aftrekbaar van de belasting. Het uiteindelijke maandelijkse bedrag valt in de praktijk daarom lager uit. Bij eenmanszaken, V.O.F’s en maatschappen wordt de winst belast tot 52%. Het af te schrijven bedrag kan daarom hoog oplopen. Een ander belastingvoordeel van een financial lease is een van de investeringsregelingen van de belastingdienst. De meest vooraanstaande van deze investeringsregelingen is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek of KIA. Bij investeringen tussen € 2.301 en € 56.642 bedraagt de KIA 28% van het investeringsbedrag. Dit bedrag mag van de winst worden afgetrokken. Je betaalt zo aanzienlijk minder belasting. Vervolgens is er ook de renteaftrek die in je voordeel werkt. Zakelijke leningen zijn fiscaal aftrekbaar. De rente die je daarom betaalt over een lening kun je aftrekken van de winst. Wanneer je een auto aanschaft met Financial Lease Nederland, sluit je in feite een lening af die je iedere maand afbetaalt. Omdat je bij Financial Lease Nederland precies weet hoeveel je per maand betaalt, weet je ook precies hoeveel renteaftrek je krijgt. Ten slotte is een financial lease voordelig als het gaat om de btw-teruggaaf. Elk bedrijf betaalt btw over producten en diensten. Deze btw mag worden afgeschreven van de belasting, mits het gaat om een zakelijke uitgave. Met een financial lease sluit je een zakelijke overeenkomst af, en komen de kosten die je maakt voor de financial lease in aanmerking voor btw-teruggaaf.

Financial lease of operational lease

Welke keuze het best bij je past, hangt af van jouw bedrijf. Hieronder staan de verschillen nogmaals op een rijtje.