Wat doet een assemblage medewerker?

Een assemblage medewerker houdt zich bezig met het in elkaar zetten van producten, meestal aan de lopende band in een werkplaats. De assemblage medewerker wordt ook wel assembleur genoemd. Een voorbeeld van een werkomgeving voor een assembleur is een industrieel bedrijf, actief in het produceren van verwarming en koelsystemen. 

Assembleren betekent het samenbrengen van verschillende onderdelen van een product. De medewerker installeert vaak de onderdelen volgens een tekening en kan verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld het lassen van constructies en leidingen. De werkzaamheden kunnen verschillen, afhankelijk van het project. Naast het assembleren van het eindproduct of halffabricaat, controleert de assemblage medewerker ook de kwaliteit ervan. 

Achtergrond en vooruitzichten assemblage medewerker

Om voor een baan als assembleur in aanmerking te komen, moet je een Mbo-opleiding in de techniek hebben. Het is aan te bevelen om ervaring op te doen in het werken met machines en gereedschap, tijdens stage of in je vrije tijd als hobby of bijbaantje. Het kunnen lezen van tekeningen en schema’s is een pré. En het hebben van ervaring met lassen ook. Vaak wordt gezocht naar mensen die in teamverband kunnen werken en een flexibele, praktische instelling hebben. Een portie gezonde motivatie om hard te willen werken is ook nooit weg.

Als assemblage medewerker heb je vooruitzicht op een afwisselende baan met een marktconform salaris. Gemiddeld verdient een assembleur €2400 bruto, afhankelijk van ervaring en functie. Vaak werk je in teamverband en kun je bij een breed scala aan organisaties terecht. Je kunt op termijn doorgroeien tot ‘eerste monteur’ waarbij je leiding geeft aan een team van ongeveer 7 à 10 vakkrachten.