Wat doet een verkoopmedewerker?

Een verkoopmedewerker is iemand die in een winkel staat om een bepaald product te verkopen aan de klant. Toch komt er veel meer bij deze functie kijken en zijn er tal van taken die van je geëist worden wanneer je aan de slag gaat als verkoopmedewerker. Wat doet een verkoopmedewerker? In de eerste plaats ben je als verkoopmedewerker het visitekaartje van een bedrijf. Jij bent de persoon die direct contact heeft met de klant; dit moet dus goed verlopen om een product te verkopen.

Je bent in de eerste plaats als verkoopmedewerker aanwezig om bepaalde producten aan te prijzen aan de klant. Maar ook als een klant vragen heeft is de verkoopmedewerker het aanspreekpunt. Verder zorg je op allerlei vlakken voor communicatie met de klant: in de winkel maar ook telefonisch of per mail beantwoord je de vragen van een klant en geef je informatie. Verder ben je er ook voor advies wanneer de klant hierom vraagt. In de meeste gevallen is de verkoopmedewerker ook de persoon die verslag uitbrengt aan de bedrijfsleider.

De verschillende taken

Wat doet een verkoopmedewerker? Als verkoopmedewerker ben je dus in de eerste plaats het gezicht van een winkel of product. Daarnaast heb je tal van verantwoordelijkheden; deze zijn afhankelijk van je opleidingsniveau. Verkoopmedewerkers kunnen overal staan: in winkels, bij evenementen maar ook bij informatiebalies, recepties en meer. Verkoopmedewerkers komen over het algemeen vooral voor in de detailhandel, ook in andere branches kom je ze tegen. Je kunt zelf aan de slag gaan als verkoopmedewerker. Om extra veel kans te maken op een baan kun je een opleiding verkoopmedewerker volgen. Hiermee leer je de belangrijkste aspecten van het vak. Interne opleidingen en cursussen zorgen voor een verbeterde functie waarbij ook het salaris verhoogd. Daarnaast is investeren in jezelf altijd aan te raden!