Alles wat je wilt weten voor je personeelsrooster

zelfroosteren

Wat voor veel beginnende bedrijven lastig is, is om te zorgen voor een personeelsrooster. Hoe ga je hiermee om? Waar moet je op letten? Hoe maak ik een goed rooster? Het komt met name voor als mensen zelfroosteren. Denk hierbij aan een leidinggevende of eigenaar van een discotheek of restaurant. Het kan lastig zijn om iedereen de gewenste aantal uren te laten geven, om ze gelijke dagen in te plannen en om ze geen absurde tijden te laten werken. Ook heb je hier rekening te houden met bepaalde contracten. Iemand die een contract voor 40 uur per week heeft, moet ook 40 uur worden ingepland.

Hoe kan ik het best een personeelsrooster maken?

Er bestaan handige tools om een goed personeelsrooster te maken, zoals bijvoorbeeld workforce management. Zo kun je jouw personeel zo goed mogelijk inplannen. Hoeveel uren ze verwachten te werken, de standaard vrije dagen etcetera. Voor de overige uren die opgevuld dienen te worden kun jij personeel inplannen die minder vaste uren of juist een flexibel contract hebben. Het personeel zou daardoor ook meer tevreden zijn. Wat een extra voordeel voor jou oplevert. Zo zou personeel wat tevreden is met de werkgever het minder erg vinden om af en toe een paar uur meer te werken, of om een keer een dienst te ruilen.

De extra voordelen van een goed personeelsrooster

Naast het feit dat een goed personeelsrooster ervoor zorgt dat jij altijd voldoende bezetting hebt, heeft het nog meer voordelen. Jij gunt personeel misschien een rooster wat voor ieder personeelslid apart een pluspunt is, maar het personeel doet daardoor ook wat terug voor jou. Mocht er een collega onverwachts een keer niet kunnen tijdens een standaard dienst? Dan is er een grote kans dat een andere collega het dan eenmalig wel wilt opvangen als extra dienst of dat er een dienst geruild kan worden. Zo zit jij niet met gaten in je personeelsrooster en heb jij een team wat sterk is.