De meest gestelde vragen over de VOG aanvraag

vog aanvraag

De afkorting VOG staat voor Verklaring Omtrent Gedrag. Het is een document waarmee je kunt aantonen dat je gedrag uit het verleden geen bezwaar vormt in het vervullen van een specifieke taak of baan binnen de samenleving. Een VOG is bij sommige bedrijven en branches verplicht en is daarom via de overheid aan te vragen.

vog aanvraag

Er is nog veel onduidelijk over de VOG:

  • Waar vraag je een VOG aan?
  • Wanneer krijg je geen VOG?
  • Aan wie en op welke manier wordt de VOG verzonden?

Aanvragen van een VOG

Een VOG aanvraag kan op drie verschillende manieren. Allereerst kun je een aanvraag bij de gemeente indienen door langs te komen op het gemeentehuis. Je moet dan een volledig ingevuld aanvraagformulier indienen bij de afdeling burgerzaken. Daarna krijg je jouw VOG thuisgestuurd. 

Je kunt een aanvraag in uitzonderlijke gevallen ook direct bij Justis indienen. Dit is de organisatie die de VOG opstelt en onderzoekt. Dit verschilt echter per gemeente.

vog aanvraag

Daarnaast kun je tegenwoordig een VOG online aanvragen. Dat scheelt je tijd, geld en moeite want je hoeft niet langs het gemeentehuis. Over het algemeen is een online aanvraag goedkoper dan via de gemeente. 

Wanneer krijg je geen VOG? 

Een VOG kan niet worden verstrekt wanneer je strafbare feiten hebt gepleegd die invloed kunnen hebben op de situatie, baan of positie in de samenleving waarvoor je de VOG hebt aangevraagd. De VOG wordt altijd aan jou persoonlijk verzonden en niet direct aan je werkgever uit privacy overwegingen.