Wat kun je worden na de opleiding transport en logistiek

transport

transport

Heb je jezelf al eens afgevraagd: wat kun je worden na een transport en logistiek opleiding? Dan zit je goed in deze blog, want je kunt er hier meer informatie over vinden. Goederen worden vervoerd via allerlei transportmiddelen, zoals trein, vrachtwagen, schip of vliegtuig. Iemand die in de logistieke sector werkt bepaalt hoe spullen het best vervoerd kunnen worden. Een van je opties is wegtransport planner. Als je wegtransport planner bent, bepaal je hoeveel en welke vrachtwagens ingezet worden, welke tijden de goederen geleverd moeten worden en wat de transportroute is. Het is een functie waarbij je veel moet plannen en communiceren. Je moet namelijk veel overleggen met leveranciers, chauffeurs en afnemers. Voor dit werk is het belangrijk om flexibel te zijn, want de omstandigheden veranderen vaak in deze sector. Ook geef je leiding aan je assistenten en kun je werken met data en administratieve systemen. Een wegtransport planner houdt zich ook bezig met de wetgeving op het gebied van veilige transport, het milieu en de arbo.

Manager transport en logistiek

Als je manager transport en logistiek bent, houd je je met allerlei zaken bezig die transport en logistiek aangaan. Het effectief inrichten van een magazijn van een groot honden is hier een voorbeeld van, of hoe je goederen van de groothandel op tijd bij de afnemer aflevert. Als je manager transport en logistiek bent, is het belangrijk dat je oplossingsgericht kan werken, stressbestendig en flexibel bent. dit leer je ook al tijdens je opleiding. Verder moet je zakelijk kunnen communiceren en het Engels goed beheersen, want de kans is groot dat je tijdens je carrière te maken krijgt met internationale klanten. Ook is het natuurlijk essentieel dat je kunt leidinggeven, want als manager moet je je personeel aansturen. Als manager transport en logistiek kun je aan de slag bij transportbedrijven, groothandels en medicijnen, maar ook in andere organisaties zoals het ziekenhuis.

Manager logistiek, verkeer & zeevaart

Als manager in de logistiek kun je transportplanner, supply chain manager, projectleider logistiek of inkoper worden. Als manager in deze sector houd je je voornamelijk bezig met logistieke vraagstukken, maar je bent ook bedrijfskundig in te zetten. Als je de opleiding Logistiek, Verkeer & Zeevaart volgt, krijg je vakken zoals marketing, communicatie en rechten. Ook moet je wat weten over financiën. Als je in de richting van logistics engineering gaat, houd je je meer bezig met transport, inventaris en ICT. Je kunt dan werken als ontwerper van logistieke processen zoals supply chains, en transporten.

Logistics engineer

Als je logistics engineer bent, plan je de logistieke stromen van een bedrijf, optimaliseer je de transportstromen en bewaak je de voorraad. Je voert regelmatig procesanalyses uit om te kijken of er geen fouten in het proces zitten. Je schrijft innovatieplannen als het beter kan, je plant in wanneer goederen opgehaald moeten worden en je stuurt een team van mensen aan. Hoewel dit vak gericht is op het logistieke proces, volg je tijdens je opleiding ook business vakken zoals Business Planning. Op deze manier leer je meer over het plannen in een groot bedrijf en hoe grote magazijnen omgaan met hun orders. Als logistics engineer houd je je dus voornamelijk bezig met het plannen van productstromen, maar ook analyseer je wat beter kan en houd je de voorraad in de gaten.