Algemene voorwaarden voor je eigen veiligheid

Het is geen geheim dat algemene voorwaarden van groot belang zijn voor jouw onderneming. Op deze manier voorkom je zakelijke conflicten, omdat klanten met jouw voorwaarden in zee zijn gegaan en zich daar dan ook aan moeten houden. Er kan dus achteraf nooit moeilijk worden gedaan over jouw handelswijze. Lees hier meer over de mogelijkheden met betrekking tot algemene voorwaarden voor jouw onderneming.

Een voorwaarde van algemene voorwaarden

Als bedrijven algemene voorwaarden opstellen, dan worden deze meestal op hun website geplaatst en kunnen klanten deze voorwaarden daar lezen. Bij een webshop moet je vaak zelfs eerst het vinkje dat je akkoord gaat met de voorwaarden aanklikken voordat je de transactie kan afronden. Het plaatsen van je algemene voorwaarden op je website is natuurlijk een optie en zeker rechtsgeldig, maar het ding rondom algemene voorwaarden is dat klanten wel in staat geweest moeten zijn om ze te lezen. Als je een afspraak via de telefoon maakt, hebben klanten deze mogelijkheid niet gehad. Een oplossing hiervoor is om je algemene voorwaarden te laten deponeren. 

Algemene voorwaarden deponeren

Het deponeren van algemene voorwaarden houdt in dat je ze bijvoorbeeld in laat schrijven bij de Kamer van Koophandel of de rechtbank. Via deze manier kan je tijdens bijvoorbeeld een telefoongesprek makkelijk verwijzen naar het KvK-nummer van jouw algemene voorwaarden en kan je handelspartner deze via deze weg makkelijk opvragen. Daarnaast voorkomt dit ook discussies over welke voorwaarden van toepassing waren op het moment van de transactie, want wanneer je je algemene voorwaarden deponeert bij de KvK of de rechtbank, komt de datum er op te staan. 

Het is niet verplicht om je algemene voorwaarden te laten deponeren, maar zoals je hebt kunnen lezen, is het zeker wel een aanrader. Als je dit wel wilt laten doen, maar je geen zin of tijd hebt in de administratieve zaken rondom dit proces, kan je er altijd voor kiezen om dit te laten doen door een juridisch adviesbureau. Zo weet je in ieder ook zeker dat dit goed gebeurd.